Berättelser om mobbningBerättelser om mobbning
Hjälp för utsattaHjälp för utsatta
Vad är mobbning?
I Sverige får barn idag lära sig vid tidig ålder att det finns något som heter mobbning och att det är mycket negativt. Trots det förekommer det överallt och är tyvärr ett fenomen som återfinns även bland vuxna, till exempel på arbetsplatser eller i sociala grupper. Att verka mot mobbning kräver stora insatser, både från individer och högre instanser, och steg ett är att förstå vad det är och hur det kan yttra sig.
För att börja med själva ordet kommer mobbning från ”mobb”, det vill säga en grupp människor som gått samman för att ställa till med otyg på ett eller annat sätt. Begreppet går minst 300 år tillbaka i tiden och idag inkluderar det många varianter. Förr i tiden bestod de som mobbade oftast av ett sällskap som redan tillhörde en viss social krets men idag kan även individer över hela världen gå samman i mobbande syfte online utan att för den delen känna varandra eller ha planerat en gemensam handling i förväg. Fenomenet är dock detsamma, en grupp som ger sig på en eller flera personer i syfte att förnedra, förminska, frysa ut eller förstöra.
Olika sorters mobbing
Även om fenomenet mobbing alltid handlar om trakassera systematiskt kan det yttra sig på många olika sätt. Listan kan göras oerhört lång men några typiska exempel är
- Utfrysning
- Elaka kommentarer
- Förlöjligande
- Spridning av bilder där den mobbade framställs i ett förnedrande sammanhang
- Våld
- Sabotage
Medan fysiskt våld är förhållandevis enkelt att identifiera finns det många mobbningsmetoder som inte alltid är lika uppenbara och därmed svåra att bevisa. Det kan röra sig om himlande ögon eller skämt som i själva verket är förklädda trakasserier. Dessutom kan det vara svårt att identifiera förövarna då det är lätt att skapa falska profiler i sociala medier eller att skicka anonyma budskap via lappar eller klotter på badrumsväggar.
Konsekvenser av mobbning
Det är viktigt att förstå att den som blir mobbad inte alltid har möjlighet att söka hjälp själv. Mobbningen kan ha brutit ned offret så totalt att denne inte känner något egenvärde eller ens vill leva längre. Till skillnad från ett överfall eller en verbal attack, som kan vara nog så traumatiska för den som blir utsatt, får den mobbade ofta utstå en långvarig plåga som aldrig tar slut. Små pikar från skolkamraterna eller kollegorna blir som knivhugg som inte dödar direkt utan sakta men säkert får den utsatte att förblöda.
Ett stort problem med mobbning är att det ofta ”tillåts” även av dem som inte är direkt inblandade. Att stå upp mot en grupp upplevs som riskfyllt och om den som mobbas inte är en nära vän kan det kännas ”enklare” att se åt andra hållet. Det är dock viktigt att få slut på mobbningen och därför bör alla vara uppmärksamma på tecken att det föregår och att göra vad de kan för att hjälpa den som plågas.
Forskning och teorier rörande mobbning
Mycket tyder på att mobbning har funnits ända sedan människan tog sina första steg. Det är ett vitt utbrett fenomen som finns i alla kulturer och även bland olika djurarter. Med hjälp av forskning inhämtas värdefull information om vad som orsakar beteendet, hur det yttrar sig och vilka metoder som är effektivast för att förebygga förekomsten och hjälpa de utsatta.
Mobbning bland djur
Studier på våra nära släktningar schimpanserna har visat att mobbning pågår bland olika grupper och att även andra arter, som delfiner tenderar att bli aggressiva mot varandra i vissa situationer. Mobbing är alltså inte ett enbart ”mänskligt” problem, utan något som finns bland många arter. En hypotes är att fenomenet ursprungligen har med överlevnad att göra och haft som ”funktion” att bevara gruppens styrka genom att stöta bort dem som är svaga. En annan är att mobbning är ett sätt att klättra på den sociala stegen. Ytterligare en orsak kan vara att den som mobbar själv är utsatt för någon form av våld och får ”utlopp” genom att ge sig på dem som är i underläge. Just när det kommer till mobbning är det ofta de som uppfattas som lite svagare som blir utsatta, exempelvis för att de ser annorlunda ut, är lätta att få till att gråta eller är blyga.
Bestående men
I Sverige och utomlands har det länge pågått forskning om hur mobbning påverkar människor utöver den tidsperiod då de utsatts. Studier har till exempel visat att personer som mobbats i skolan kan få bestående men långt in i vuxen ålder. De löper högre risk för depression, ångest och missnöje med livet och är mer självmordsbenägna än personer som inte mobbats. En skrämmande aspekt är att de till och med har svårare problem med sin mentala hälsa än människor som utsatts av misshandel från sina föräldrar.
En viktig del av forskningen om mobbning är att hitta lösningar och behandlingar. Hur kan en mobbad person, ung eller vuxen, gå vidare utan att behöva dras med bestående men? Är det bra att konfrontera sina mobbare senare i livet eller är det bättre att försöka glömma? Enligt många psykologer är det viktigt att den som varit utsatt får jobba mycket på sitt sätt att se och behandla sig själv. Kognitiv beteendeterapi kan hjälpa till med att bryta destruktivt tänkande och gruppterapi kan hjälpa människor att finna stöd och värde hos varandra.
Vad säger lagen om mobbning?
I Sverige är det förbjudet att mobba. Det gäller unga som gamla och det finns en hel del lagar och regler som gäller i skolor, på arbetsplatser och samhällen. Om du eller någon du känner är utsatt för mobbning är det viktigt att veta att lagen står på din sida och att inga former av diskriminering eller trakasserier är tillåtna. Detta gäller fysiskt, psykiskt och verbalt våld såväl som särbehandling och förtal.
Lagar om mobbning i skolan
Vilka instanser som du kan vända dig till beror på var mobbingen pågår. I skolan är det den så kallade skollagen som gäller, specifikt kapitel 6 som handlar om kränkningar. Här står det till exempel att alla skolor måste göra årliga planer mot alla former av kränkning liksom att förebygga och att skydda. Skolan har en plikt att agera om en elev utsatts för mobbning och har dessutom skyldighet att vidta åtgärder för att det inte ska ske igen.
Mobbning på arbetsplatsen
På arbetsplatsen är mobbning framförallt en fråga för Arbetsmiljöverket som även har bra information om vad som gäller. Det är arbetsgivaren som har det ultimata ansvaret för att det inte ska pågå någon form av kränkningar på arbetsplatsen. Oavsett om en person är nyanställd, vikarie eller gammal veteran är det upp till arbetsgivaren att förebygga, skydda och och vidta åtgärder mot alla former av mobbning. På arbetsplatsen bör det också finnas tydlig information om vilka regler som gäller och vem anställda kan vända sig till om de känner sig kränkta eller illa behandlade. Det bör alltid finnas fler än en person att gå till, eftersom det faktiskt kan vara arbetsgivaren själv som mobbar.
Kända personer som mobbats
Om du eller någon du känner är utsatt för mobbning är det viktigt att inse att det inte är ett isolerat fenomen. Att inte känna sig ensam kan ge kraft och styrka åt den som är mobbad och barn och tonåringar kan bli särskilt inspirerade när de får höra att även deras idoler suttit i samma sits.
Det finns många kändisar som mobbades i skolan och som valt att berätta om sina upplevelser och att arbeta aktivt mot diskriminering. Zak Efron, till exempel, mobbades för sitt teaterintresse, Miley Cyrus terroriserades i flera år i sin skola och Lady Gaga utstod mobbning både på gymnasiet och universitetet. Taylor Swift har gjort uttalande om den mobbning hon genomgick i skolan men har samtidigt sagt att hon nästan borde tacka sina plågoandar då det var de som fick henne att sitta hemma och skriva låtar.
På hemmaplan finns det också flera offentliga personer som berättat om sin mobbning. Thomas Sekelius blev utsatt för svår diskriminering och kallad homofoba skällsord och Miriam Bryant fick höra att hon var ful. Bryant är aktiv inom anti-mobbningsprojekt för ungdomar och råder alla som är utsatta för att tala med en vuxen som de känner tillit för.
Mobbare som berättar
När det talas om personliga berättelser som har med mobbning att göra är det oftast offer som delar med sig av sina erfarenheter. Kända och okända går ut med sina skildringar för att hjälpa andra som blir mobbade och kommer med råd om hur det går att komma ur svåra situationer.
Däremot hörs det desto mindre från mobbarna. Det händer inte lika ofta att mobbare berättar om sitt hemska beteende och det beror antingen på den skam många känner eller att de helt helt inte ser att de gjort något fel. Det finns dock undantag, som till exempel komikern David Batra som i ett radioprogram berättade om hur han mobbat en kille i skolan och långt senare bad honom om ursäkt. I en satsning mot mobbning av Utbildningsradion fick olika personer komma med sina berättelser. Den då 24-åriga Mary-Lou skildrade om hur hon varit elak mot andra under högstadietiden och hur det påverkat henne efteråt. Precis som Batra plågades hon av svåra skuldkänslor och ville bidra till anti-mobbningskampanjen med sin berättelse.
Det är alltid viktigt att ta del av olika infallsvinklar när det kommer till brott. På så sätt blir det möjligt att komma till botten med problemet och inhämta lärdomar om hur det går att lösa.
Stöd och hjälp åt mobbade
För den som blir mobbad är det inte alltid så lätt att göra något åt saken. Precis som kvinnor som lever med våldsamma män och är så livrädda eller nedbrutna att de inte bara kan lämna, känner mobboffer sig ofta helt handlingsförlamade. Många skäms eller känner sig så värdelösa att de hellre vill ta livet av sig än att få hjälp.
Det är just därför som det är så viktigt att skolor, föreningar och arbetsplatser aktivt går ut med information om om mobbning. Informationen bör bland annat innehålla
- Tydliga definitioner om vad som räknas som mobbning
- Vart en mobbad kan vända sig för att få hjälp
- Vilka lagar och regler som gäller
Råd till den som mobbas
En av de viktigaste sakerna som den utsatte kan göra är att berätta! Det kan vara till en vän, en förälder, en lärare eller ett skyddsombud. Känns det jobbigt att öppna sig öga mot öga finns det även anonym hjälp att få hos organisationer som BRIS, Jourhavande medmänniska eller Brottsofferjouren. Att börja tala om vad som händer är det första steget från den svåra situationen och alla hjälplinjer kan komma med både psykologiskt stöd och ge praktiska råd.
Hjälp för mobbaren
Även den som mobbar kan ha svårt att komma ur sitt beteende på grund av skam eller rädsla. Det är viktigt att komma till insikt om de egna handlingarna och att kunna bryta destruktiva mönster. Det går lika bra för mobbaren att kontakta samma hjälplinjer för att få stopp på sitt beteende och kunna gå vidare i livet på ett positivt sätt.
Idolkort som hjälper unga
Barnrättsorganisationen BRIS, Barnens rätt i samhället, har nu funnits i 50 år och verkar för att barn ska skyddas i alla sammanhang. Det inkluderar mobbning och alla former av våld och organisationen har genomfört många kampanjer genom åren för att informera, förebygga och hjälpa.
En sådan kampanj är den årliga utdelningen av Brisidol-kort till sjätteklassare runtom i landet. På korten syns kända stjärnor inom exempelvis musik och sport när de var barn. Dessa idoler utsattes självs för mobbning och vill idag visa unga som blir illa behandlade att det går att få hjälp och att lyckas i livet. Stora namn som Zlatan Ibrahimovic, Zara Larsson och Håkan Hellström har alla deltagit i kampanjen och på korten berättar de vad de mobbades för.
Hos BRIS är det möjligt för barn att kontakta vuxna som kan bli till stor hjälp i svåra situationer. Det går att ringa, att chatta eller att maila och det ges möjlighet till total anonymitet, inklusive att det inte ens syns i webbrowsern om någon har kontaktat organisationen. Mobbning är aldrig okej, och genom att prata med erfarna personer kan det bli det första steget mot ett liv utan diskriminering.
Du får gärna kontakta oss genom att fylla i detta formulär.
Comments are closed.