För den som blir mobbad är det inte alltid så lätt att göra något åt saken. Precis som kvinnor som lever med våldsamma män och är så livrädda eller nedbrutna att de inte bara kan lämna, känner mobboffer sig ofta helt handlingsförlamade. Många skäms eller känner sig så värdelösa att de hellre vill ta livet av sig än att få hjälp.
Det är just därför som det är så viktigt att skolor, föreningar och arbetsplatser aktivt går ut med information om om mobbning. Informationen bör bland annat innehålla
- Tydliga definitioner om vad som räknas som mobbning
- Vart en mobbad kan vända sig för att få hjälp
- Vilka lagar och regler som gäller
Råd till den som mobbas
En av de viktigaste sakerna som den utsatte kan göra är att berätta! Det kan vara till en vän, en förälder, en lärare eller ett skyddsombud. Känns det jobbigt att öppna sig öga mot öga finns det även anonym hjälp att få hos organisationer som BRIS, Jourhavande medmänniska eller Brottsofferjouren. Att börja tala om vad som händer är det första steget från den svåra situationen och alla hjälplinjer kan komma med både psykologiskt stöd och ge praktiska råd.
Hjälp för mobbaren
Även den som mobbar kan ha svårt att komma ur sitt beteende på grund av skam eller rädsla. Det är viktigt att komma till insikt om de egna handlingarna och att kunna bryta destruktiva mönster. Det går lika bra för mobbaren att kontakta samma hjälplinjer för att få stopp på sitt beteende och kunna gå vidare i livet på ett positivt sätt.
Comments are closed.