I Sverige får barn idag lära sig vid tidig ålder att det finns något som heter mobbning och att det är mycket negativt. Trots det förekommer det överallt och är tyvärr ett fenomen som återfinns även bland vuxna, till exempel på arbetsplatser eller i sociala grupper. Att verka mot mobbning kräver stora insatser, både från individer och högre instanser, och steg ett är att förstå vad det är och hur det kan yttra sig.
För att börja med själva ordet kommer mobbning från ”mobb”, det vill säga en grupp människor som gått samman för att ställa till med otyg på ett eller annat sätt. Begreppet går minst 300 år tillbaka i tiden och idag inkluderar det många varianter. Förr i tiden bestod de som mobbade oftast av ett sällskap som redan tillhörde en viss social krets men idag kan även individer över hela världen gå samman i mobbande syfte online utan att för den delen känna varandra eller ha planerat en gemensam handling i förväg. Fenomenet är dock detsamma, en grupp som ger sig på en eller flera personer i syfte att förnedra, förminska, frysa ut eller förstöra.
Olika sorters mobbing
Även om fenomenet mobbing alltid handlar om trakassera systematiskt kan det yttra sig på många olika sätt. Listan kan göras oerhört lång men några typiska exempel är
- Utfrysning
- Elaka kommentarer
- Förlöjligande
- Spridning av bilder där den mobbade framställs i ett förnedrande sammanhang
- Våld
- Sabotage
Medan fysiskt våld är förhållandevis enkelt att identifiera finns det många mobbningsmetoder som inte alltid är lika uppenbara och därmed svåra att bevisa. Det kan röra sig om himlande ögon eller skämt som i själva verket är förklädda trakasserier. Dessutom kan det vara svårt att identifiera förövarna då det är lätt att skapa falska profiler i sociala medier eller att skicka anonyma budskap via lappar eller klotter på badrumsväggar.
Konsekvenser av mobbning
Det är viktigt att förstå att den som blir mobbad inte alltid har möjlighet att söka hjälp själv. Mobbningen kan ha brutit ned offret så totalt att denne inte känner något egenvärde eller ens vill leva längre. Till skillnad från ett överfall eller en verbal attack, som kan vara nog så traumatiska för den som blir utsatt, får den mobbade ofta utstå en långvarig plåga som aldrig tar slut. Små pikar från skolkamraterna eller kollegorna blir som knivhugg som inte dödar direkt utan sakta men säkert får den utsatte att förblöda.
Ett stort problem med mobbning är att det ofta ”tillåts” även av dem som inte är direkt inblandade. Att stå upp mot en grupp upplevs som riskfyllt och om den som mobbas inte är en nära vän kan det kännas ”enklare” att se åt andra hållet. Det är dock viktigt att få slut på mobbningen och därför bör alla vara uppmärksamma på tecken att det föregår och att göra vad de kan för att hjälpa den som plågas.
Comments are closed.